Arbocatalogus Betonmortel

Ontwikkeld in opdracht van FNV Bouw, CNV en Betonhuis Betonmortel

Camerasysteem voor kranen

Arbocatalogus, Camerasysteem voor kranen
Met een camerasysteem voor kranen voorkomt u fysieke belasting voor de machinist. Foto: Orlaco products BV

Beschrijving

Arboverbetering:
Het werken met een torenkraan wordt veiliger doordat de camera een beter zicht geeft op de te verplaatsen last, met name als zichtlijnen vanuit de cabine niet optimaal zijn. De fysieke belasting van de kraan-medewerker vermindert doordat het gebruik van camera het niet meer noodzakelijk maakt om in fysiek belastende houdingen, zoals voorovergebogen, naar de positie van de last te kijken.

Introductiejaar:
Onbekend

Fabrikaat:
Orlaco products BV

Mogelijke leverancier

Orlaco products BV
Barneveld
Tel: 0342 - 404 555
info@orlaco.nl
www.orlaco.nl

Prijsindicatie:
Op aanvraag, maatwerk.

Technisch

Productomschrijving:
Het gaat hier om een systeem bestaande uit een camera die geplaatst is bovenin de loopkat van de kraan met bijbehorende monitor in de cabine van de kraan. Via een draadloze verbinding zijn de beelden die de camera opneemt te zien op de monitor.

Gebruik:
Het camerasysteem is geschikt voor gebruik op diverse mobiele- en torenkranen. Door middel van een afstandsbediening wordt de positie en het zoomen van de camera bediend. In een aangepaste versie is het systeem ook geschikt voor heftrucks. Het camerasysteem is geschikt voor het werken onder alle weersomstandigheden.

Specificaties:

  • LCD monitor schokbestendig, waterdicht.
  • Geharde lens met minder kans op beschadigen.
  • Kleursysteem voorzien van sterk contrast voor duidelijkere weergave van beeld.
  • Mogelijk tot een zichthoek van 130 graden. 

Effecten

Arbo effecten:
Het camerasysteem draagt bij aan de veiligheid van het werken in en rond de kraan. Doordat de machinist met de camera extra informatie krijgt, kan hij de last en de werknemers op de bouwplaats beter in de gaten houden waardoor het risico op ongevallen wordt verminderd.
Vaak moeten kraanmedewerkers langdurig in ongunstige houdingen, zoals voorovergebogen, omhoogkijkend of achterom kijkend, werken om de last te kunnen zien. Deze ongunstige houdingen vergroten het risico op nek-, schouder- en rugklachten. Met dit camerasysteem kan de medewerker in een neutrale houding de positie van de last via de monitor in de gaten houden. De fysieke belasting wordt hierdoor sterk verminderd.

Efficiency effecten:
Het werk wordt efficiënter uitgevoerd. Het is met een camerasysteem onnodig om, als er geen zicht vanuit de cabine mogelijk is, de cabine te verlaten en de kraan op afstand te besturen. Dit levert een tijdsbesparing op. Ook is het voor de kraanmedewerker makkelijker te bepalen waar de last zich in de ruimte bevindt, wat het bedienen van de kraan kan versnellen.

Randvoorwaarden

Technische: -

Organisatorische:
De medewerker moet instructie krijgen over de werking van de camera en leren deze te gebruiken en vertrouwen om de positie van de kraan en last in het oog te houden.