Arbocatalogus Betonmortel

Ontwikkeld in opdracht van FNV Bouw, CNV en Betonhuis Betonmortel

Werkverlichting TL

Arbocatalogus, TL verlichting
Een goede hoeveelheid licht op de werkplek maakt het werken prettiger en veiliger.

Beschrijving

Arboverbetering:
Het verschaffen van voldoende licht voor veilig en efficiënt werken.

Introductiejaar:
1993.

Fabrikaat:
Bos Elektro B.V., Tubelight 1 x 36 watt.

Mogelijke leveranciers

Bos Elektro B.V.
Hilversum
Tel: 035 - 623 60 00
info@boselektro.com
www.boselektro.com

Prijsindicatie:
TL-armatuur: Euro 186,60 excl. BTW inclusief statief.

Ruud Gereedschappen
Hilversum
Tel: 035 - 623 06 39
www.ruud-gereedschappen.nl

Technisch

Productomschrijving:
De armatuur bestaat uit een TL-buis van 36 Watt in een buisvormige behuizing van polycarbonaat. Deze is van slagvaste kunststof, in verband met de eisen van dubbele isolatie. Ter verhoging van de schokbestendigheid zit de lamp gemonteerd in een verende lamphouder. De armatuur kan ook los worden gebruikt, maar wordt hier beschreven als combinatie van TL-armatuur en statief. De standaard snoerlengte bedraagt 10 m. Het armatuur is ook in andere wattages leverbaar en ook in een versie met twee lampen. Om de armatuur kan een zogenaamde Easy Clean koker worden geschoven. Dit is een gemakkelijk te vervangen hoes, waardoor het verwijderen van vuil zeer eenvoudig is.

Voldoet (Kema Keur) aan eisen Klasse II-uitvoering, de eisen van toepassing op alle binnen handbereik aanwezige verlichting in de bovengrondse bouw.

Gebruik:
Gebruik van de armatuur is doelmatig in combinatie met de standaard of hangend tegen plafond of muur. Alleen op deze manier ontstaat de benodigde flexibiliteit om een goede verlichting van het werk te realiseren.

Specificaties:

  • Vermogen: 36 Watt.
  • Lichtopbrengst: 2.700 Lumen. 

Hoofdafmetingen:

  • TL-armatuur: l =1.300, d =120 mm.
  • Statief: uitschuifbaar tot 2.500 mm. 

Eigen gewicht:

  • TL-armatuur met snoer: 5,75 kg.
  • Statief: 6 kg. 

Materiaalsoort:

Behuizing van polycarbonaat, statief van verzinkt staal.

Effecten

Arbo effecten:

Voldoende en schaduwvrij licht is belangrijk voor goede arbeidsomstandigheden. Waar daglicht niet of niet voldoende aanwezig is voorziet dit armatuur in deze behoefte. De TL- armatuur geeft weinig schaduw en heeft een laag energieverbruik (36 Watt of 2 x 36 Watt). Bovendien is deze armatuur geschikt voor opstelling in kleine ruimtes.

Efficiency effecten:
Geen gedocumenteerde gegevens beschikbaar. Verwacht mag echter worden dat een goede werkverlichting een substantiële bijdrage levert aan de werkprestatie. Een gunstige eigenschap van TL-verlichting, in vergelijking met andere vormen van verlichting, is de hoge lichtopbrengst van 75 Lumen per Watt, terwijl dat bij halogeen 22 Lumen per Watt is.

Randvoorwaarden

Technische:
De TL-verlichting mag alleen bovengronds worden gebruikt, dit is een veiligheidseis verbonden aan Klasse II. Om bijvoorbeeld in kelders te kunnen werken moet een laagspanningsarmatuur (< 50 volt) worden gebruikt als Klasse III-eis. Dit is ook in dit systeem leverbaar, maar wel is een trafo nodig. Verder zijn er geen bijzondere voorwaarden.

Organisatorische:
Geen.