Arbocatalogus Betonmortel

Ontwikkeld in opdracht van FNV Bouw, CNV en Betonhuis Betonmortel

Chauffeur truckmixer

Arbocatalogus, Chauffeur truckmixer
De chauffeur van een truckmixer is verantwoordelijk voor het transport van de betonmortel van de fabriek naar de klanten.

Werkzaamheden

Werkzaamheden van een truckmixer chauffeur bestaan globaal gezien uit de volgende activiteiten:

  • Leegdraaien van de trommel (o.a. (regen)water, spoelwater) voor aanvang van het eerste transport.
  • Laden van de wagen met mortel.
  • Vervoer van de mortel naar de klant waarbij de lading voortdurend in beweging wordt gehouden door de trommel langzaam te laten draaien.
  • Het legen van de wagen door middel van het leegstorten in bijvoorbeeld een kruiwagen, kubel of direct in de bekisting, etc. Hierna zal de chauffeur terug gaan naar de centrale om nieuwe ladingen te halen en weer te bezorgen bij de klant.
  • Schoonmaken.

Een chauffeur zal ongeveer 3 tot 5 transporten per dag uitvoeren, afhankelijk van de grootte van de truckmixer (6, 9 of 13,5 m3), de wijze van lossen en de snelheid van verwerken door de medewerkers op de bouwplaats. In tijdbesteding zal de dag, globaal gezien, bestaan uit circa 2-3 uur rijden, 0,5 tot 1 uur wachten, de rest van de tijd bestaat uit het laden en lossen van de wagen. De chauffeur zal door de aard van zijn werkzaamheden voor een belangrijk deel blootgesteld worden aan DME en kwartsstof als gevolg van zijn bezoek aan de bouwlocatie. Na de laatste rit van de dag zitten er altijd betonmortelresten in de trommel. Grote restanten worden zoveel mogelijk gebruikt. Dit kan door het storten van zogenaamde 'lego' blokken, soortgelijke mallen of door het storten op een verzamelplaats, zodat het na verharding kan worden gebroken en hergebruikt. In veel situaties worden de restanten gestort in een recyclevoorziening waar zand en grind worden uitgespoeld, zodat deze kunnen worden hergebruikt. Vervolgens wordt de trommel van binnen en buiten schoon gemaakt en leeg gedraaid. Het rondom afspuiten van de truckmixer dient plaats te vinden op de daarvoor ingerichte opstelplaats die voorzien is van een olie- en vetafscheider. Tot slot worden de diesel- en watertank gevuld.

Risico's:

Belangrijkste Risico's Machines Processen Fysieke belasting Inrichting Arbeidsplaatsen
Geluid Truckmixer Maatregelen Verlichting
Kwartsstof     Aanrijdgevaar
Dieselmotoremissie     Begaanbaarheid 
      Good house keeping 
      Rij-looproutes 
      Gevaar voor derden

PDF Chauffeur truckmixer