Fysieke belasting van de Mixerpompmachinist ontstaat bij het schoonmaken van de wagen.
Algemeen
De taak van mixerpompmachinisten is het rijden, bedienen en onderhouden van (mobiele) mixerpompen. Het verschil met de chauffeur truckmixer is de bediening van de hydraulische giek op de wagen. De fysieke belasting hierbij is echter beperkt. De belangrijkste fysieke belasting risico's voor de mixerpompmachinist zijn hetzelfde als voor de chauffeur truckmixer:
- Werkhoudingen en trillingen bij het zitten in de wagen.
- Werkhoudingen en duwen en trekken aan slangen bij het uitspuiten en schoonmaken van de giek en de wagen.
- Werkhoudingen, duwen en trekken bij het (dagelijks) schoonmaken van de trommel en het (periodiek) leegbikken van aangekoekt beton. Ook kunnen stukken beton bij het uithakken loslaten en naar beneden vallen. Werken in de ketel vraagt ook aandacht voor de veiligheid.
Maatregelen
Bronmaatregelen
- Zorg voor een goede chauffeursstoel in de wagen (zie "Arbovriendelijke hulpmiddelen"). Een goede stoel is verstelbaar op de lichaamsmaten, de taakuitvoering en specifieke voorkeur van de chauffeur. Hij moet de hoogte en helling van de zitting en de zitdiepte kunnen instellen. De helling van de rugleuning en de ingebouwde lendensteun moeten ook instelbaar zijn. Daarnaast moet de stoel zijn voorzien van op lichaamsgewicht instelbare vering en ademende bekleding.
- Houd bij de aanschaf of het vervangen van wagens ook rekening met trillingen. Vraag de leverancier om informatie over de hoeveelheid trillingen en de mogelijkheden om die te beperken.
- Zorg ervoor dat de stoel van de chauffeur is voorzien van een goede trillingsdemping conform NEN 2631 (Zie "Meer informatie"). De stoel moet goed afgeveerd zijn en zowel verticale als horizontale schokken dempen.
- Zorg voor preventief onderhoud van machines, hulpmiddelen en gereedschappen die bijvoorbeeld worden gebruikt bij het schoonspuiten.
- Maak de wagen en de trommel vaak genoeg en grondig schoon. Besteed het periodiek schoonmaken van de wagen en de trommel uit.
- Gebruik voor het periodiek schoonmaken een hoge druk spuitlans. Dit kan alleen als de vultrechter uitgebouwd wordt.
Collectieve maatregelen
- Maak gebruik van licht te bedienen en te verplaatsen materieel en slangen en dergelijke; dit beperkt het duwen en trekken.
- Geef instructie over het gebruik van hulpmiddelen. Door goede instructies te geven kan verkeerd gebruik van apparatuur worden voorkomen. Gebruiksinstructies kunnen zowel mondeling als op papier worden gegeven. Een combinatie van beide methoden is het meest effectief. Gedacht kan worden aan instructie voor werken met middelen als bijvoorbeeld de chauffeursstoel, spiegels, achteruitkijkcamera en bedieningsmiddelen (zie ook 'Meer informatie').
- Stimuleer periodiek werkoverleg tussen leidinggevenden en medewerkers. Hierin kunnen onder andere arbeidsomstandigheden worden besproken.
- Beperking van de duur en intensiteit van dezelfde houding door werk waar mogelijk af te wisselen.
Individuele maatregelen
- Goed instellen van de stoel, zie hiervoor de checklist gezond zitten.
- Als er kracht gezet moet worden op maximaal onderarmlengte vanaf het lichaam proberen te werken. Probeer gebruik te maken van het lichaamsgewicht.
- Zorg zoveel mogelijk dat de ogen steeds kunnen zien wat de handen doen. Als dit niet het geval is worden automatisch ongunstige werkhoudingen ingenomen.
- Neem liever meerdere korte pauzes dan één lange pauze.
- Zorg voor goede verlichting (het te behandelen object goed belichten). Dit voorkomt ongunstige hoofd/ nek-houdingen.
- Voorkom zoveel mogelijk het draaien van de rug ten opzichte van de benen. Draai tijdens werk het hele lichaam door te lopen.
Arbovriendelijke hulpmiddelen
Meer informatie
- Checklist chauffeursstoel. Met deze checklist controleer je of je goed zit.
- Checklist gezond zitten. Korte checklist voor het gezond zitten.
- Tool: bepalen van de blootstelling aan trillingen.
- Trillingen: lichaamstrillingen - werknemersfolder. Deze folder is gemaakt door Arbouw voor de bouwnijverheid. Hier staan ook bruikbare tips in voor werknemers in de betonmortel voor het verkleinen van de kans op rugklachten. De folder beschrijft wat werknemers zelf kunnen doen en welke plichten de werkgever heeft.
- Training voor chauffeurs.
- NEN 2631.